Ingyenes kiszállítás 15.000 Ft felett! Ne hagyd ki!
Uncategorized

10+1 sokkoló tény a műanyag palackokról

blog

10+1 sokkoló tény a műanyag palackokról

Mostanra valószínűleg mindenki jól tudja, hogy az egyszer használatos műanyag óriási problémává vált a bolygónk számára.

De vajon még mindig olyan rossz a műanyagszennyezés, mint egy évtizeddel ezelőtt?
A válasz sajnos igen…A műanyag továbbra is riasztó sebességgel szennyezi a bolygónkat…

Olvasd el ezt a 10+1 sokkoló tényt, amelyek bizonyítják ezt:

1. A műanyag vizespalackok kőolajból készültek. Az olaj pedig nem fenntartható, ugyanis nem megújuló, ezáltal nagy mértékben szennyezi a levegőnket.

2. Egy darab egyszer használatos palack gyártásához legalább kétszer annyi víz szükséges, mint a tényleges palackban lévő víz mennyisége.

3. 1 Millió műanyag vizes palackot vásárolnak percenként az egész világon. Jelenleg az összes előállított műanyag kevesebb mint 10% kerül újrahasznosításra.

4. Legalább 450 évbe telik, amíg egyetlen műanyagpalack lebomlik. A palackok, amelyek a legtöbb esetben polietilén-tereftalátból ( PET ) készülnek a lebomlás során apró mikroplaszt darabokat hagynak hátra, amelyek kritikusan károsítják az ivóvízforrásokat és a vadvilágot.

5. 8 állam már betiltotta az egyszer használatos műanyag palackot.

6. A műanyaggyártás nem lassul, azonban a hulladéklerakók túlterhelődnek. Csak 2017-ben 26,8 Millió tonna műanyagot dobtak ki hulladéklerakókba.

7. Ha mindenki átállna újrahasznosítható palackokra, akkor elegendő energiát takarítanánk meg egy egész hónapos New Yorki energiaellátáshoz.

8. Minden percben egy szemétszállító teherautó műanyag tartalma az óceánba kerül.

9. 2050-re súlyban mérve kevesebb hal lesz az óceánban, mint műanyag szennyeződés – áll az Elen McArthur alapítvány The New Plastics Economy című jelentésében, amelyet még 2016-ban adtak ki.

10. Tudósok a tesztelt amerikaiak több, mint 90 százalékában találtak Biszfenol A-t (BPA). A BPA egy kémiai vegyület, amit műanyag gyártásához használnak. Amikor a kémiai kötések bomlani kezdenek, akkor a BPA felszabadul és ezáltal belekerül az élelmiszerbe és ivóvízbe.

+ 1. Ha egy átlag ember 3 liter csapvizet fogyaszt el egy nap, az napi 2 Ft-ba kerülne. De ha ugyanezt palackozott víz formájában fogyasztja el, az minimum 300 Ft-ba kerül.

Ezért, amikor a legközelebb műanyag palackot vásárolsz, csak gondold át, hogy van-e jobb és fentarthatóbb megoldás? Minden apró cselekedet rengeteget számít a környezetnek. Egy kis lépés neked, valójában nagy ugrás az emberiségnek.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0